
Vybíráme nejlepší kávovary 2023 Přinášíme vám test + srovnávací tabulku s výběrem nejlepších kávovarů v roce 2023
- Šetříme Vám čas, peníze a nervy při hledání nejlepšího kávovaru.
- Podle výsledků nezávislých testů spotřebitelů snadno vyberete kávovar s nejlepším poměrem cena – výkon.
- Po výběru nejlepšího kávovaru zjistíme, kde se dá koupit nejlevněji.
VÍTĚZ TESTU SPOTŘEBITELŮ ROKU 2023
Lidovka
TASSIMO Style TAS1103
Kávovar na kapsle TASSIMO Style TAS1103:Přístroj na horké nápoje TASSIMO Style TAS1103 připraví až 40 nápojůKávovar na kapsle a přístroj na …
Více info zdeCena: 1 009 KčZlatá střední cesta
KRUPS EA8108 Essential Roma
Automatický kávovar KRUPS EA8108 Essential Roma:Select brand:ÚvodHlavní infoGalerieTechnické specifikaceAutomatický kávovar KRUPS EA8108 Roma Dopřejte si chvíli pohody a vychutnejte si šálek …
Více info zdeCena: 5 999 KčVítěz testu
De’Longhi Magnifica Evo ECAM 290.81.TB
Automatický kávovar De’Longhi Magnifica Evo ECAM 290.81.TB: Select brand: Automatický kávovar DeLonghi Magnifica Evo ECAM 290.81.TBPřipravte si vynikající kávu v pohodlí …
Více info zdeCena: 12 690 KčPro náročné
Saeco GranAroma Deluxe SM6685/00
Automatický kávovar Saeco GranAroma Deluxe SM6685/00:Saeco GranAroma DeluxeAutomatický chytrý kávovar s prémiovým dotykovým displejem a WiFi připojenímSM6685/00Káva dokonale vyladěná, přesně podle vaší …
Více info zdeCena: 24 931 KčTypy kávovarů
Existují tři hlavní typy domácích kávovarů, které byste měli znát:
Na zrnkovou kávu (Bean-to-cup)
Tyto kávovary bývají nejdražší, ale pro znalce kávy, kteří hledají kontrolu a kvalitu, se vyplatí investovat. Hlavní výhodou kávovarů typu bean-to-cup je, že jsou vybaveny mlýnkem zabudovaným v přístroji. Jak tedy název napovídá, jsou schopny extrahovat kávu ze zrn během pouhých minut, což vede k bezkonkurenční čerstvosti. Jejich obsluha je překvapivě jednoduchá a většinu úkonů zvládnou pouhým stisknutím tlačítka – jsou tedy králi pohodlí při přípravě kávy v baristické kvalitě v domácnosti. Vestavěné mlýnky rozmělní kávová zrna na požadovanou hrubost, ze které přístroj dokáže získat chuť a připravit espresso. Obvykle máte také větší kontrolu nad proměnnými, jako je velikost nápoje, síla kávy a doba extrakce, takže si můžete upravit recept na espresso podle svých osobních preferencí. Většina kávovarů je také vybavena automatickým napěňovačem mléka.
Espresso
Espresso kávovary vypadají jako miniaturní verze kávovarů, které vídáte v kavárnách. Stejně jako kávovary na pody pracují s již namletou kávou, která je však sypká, a než je připravena k extrakci, je třeba ji správně odměřit a upěchovat. To může trvat o něco déle než u jiných kávovarů, ale proces přípravy kávy se tak stává větším zážitkem a díky lahodným výsledkům se vyplatí vynaložit větší úsilí. Pokud chcete vařit kávu ze zrn a získat co největší míru čerstvosti, stejně jako u kávovarů bean-to-cup, budete muset investovat ještě do mlýnku na kávu. V opačném případě si můžete ve svém oblíbeném obchodě nebo v nejbližším supermarketu pořídit předem namletou kávu, kterou můžete použít se svým kávovarem. Espresso kávovary jsou také dobrou volbou, pokud dáváte přednost řadě nápojů na bázi mléka nebo máte chuť učit se latté umění, a to díky jejich parní hůlce. Dodávají se také s bohatým příslušenstvím, včetně konvičky na napěnění mléka, portafiltru, tamperu a vyměnitelných filtrů.
Kávovary na pody a kapsle
Kávovary typu „pod“ jsou nejlepší volbou pro rychlou a snadnou ranní přípravu kávy. Připravují nápoje jednotlivě z mletých zrn, která jsou uzavřena v podech nebo kapslích. Pod se vloží do určeného otvoru a poté se zavře víko kávovaru, čímž se kapsle propíchne. Voda se protlačí skrz mletou kávu, aby se extrahovala, a naplní se šálek. Pod kávovary se snadno používají a poskytují konzistentní výsledky, ale neposkytnou vám takovou úroveň kontroly nad kávou jako jiné modely. Pokud tedy hledáte šálek kávy bez starostí a dáváte přednost espressu, je to pro vás ta správná volba. Většina modelů obsahuje také automatický napěňovač mléka, pokud toužíte po mléčných nápojích.
NEJLEPŠÍ kávovary PODLE TESTU NÁROČNÝCH SPOTŘEBITELŮ V ROCE 2023
Co je třeba při nákupu zvážit?
Napěňovač mléka
Většina kávovarů, které jsou ideální pro milovníky cappuccina, se dodává s napěňovačem mléka nebo je možné si příslušenství pro napěňování mléka dokoupit zvlášť. Existují tři hlavní způsoby napěňování mléka:
Automatické napěňování
Přístroje s automatickým napěňovačem mléka mají obvykle programy, které umožňují napěnit mléko nebo připravit cappuccino pouhým stisknutím tlačítka. Dodávají se s uzavřenou plastovou nebo skleněnou nádobou, která je odnímatelná, což umožňuje její snadné čištění. Některé džbány mají také nastavitelnou hubici, kterou můžete ohřáté mléko nalít přímo do hrnku.
Příslušenství pro napěňování
Je podobné automatickým napěňovačům mléka, ale bývá oddělené od kávovaru. Další zásadní rozdíl spočívá v tom, že namísto volby přednastaveného programu musíte kávu nalít a mléko napěnit ručně, pokud chcete připravit mléčný nápoj. Některé příslušenství pro napěňování mléka dokáže napěnit i studené mléko – ideální pro přípravu ledové kávy.
Parní hůlka
Tyto hůlky se používají u komerčních kávovarů v kavárnách a využívají tlak páry k napěnění mléka. Jedná se pravděpodobně o nejsložitější metodu napěňování mléka, ale uživatelé při ní získají naprostou kontrolu nad jeho strukturou. Díky tomu lze vytvořit jemnou a lesklou mikropěnu – ideální pro latté art. Nejčastěji se s nimi setkáte u kávovarů na espresso a často je doprovází nerezová konvička na mléko. Pokud není součástí dodávky, můžete si ji snadno pořídit zvlášť.
Personalizace
Většina kávovarů na zrnkovou kávu umožňuje nastavit sílu a velikost kávy. Tato nastavení lze také uložit, takže si můžete opakovaně dopřávat své oblíbené nastavení kávy.
Chytré ovládání
Některé dražší kávovary jsou propojeny s aplikací v mobilním telefonu, takže si můžete uvařit kávu, aniž byste museli vstát z postele – pokud máte v zásobníku dostatek zrn a vody a pod výlevkou připravený šálek.
Automatické čisticí programy
Čištění kávovaru může být poněkud náročné, protože obsahuje mnoho částí, včetně těch vnitřních, které je obtížné řádně vyčistit. Proto se může hodit automatický čisticí program, který automaticky propláchne celý systém. Délka čisticího programu se u každého kávovaru liší, některým stačí pouhých šest minut, zatímco jiné potřebují více než 20 minut. Některé modely jsou vybaveny specializovanými programy čištění i pro napěňovač mléka.
NEJLEVNĚJŠÍ A NEJLEPŠÍ kávovary do 2 500 Kč
Údržba kávovaru
Péče o kávovar nejen prodlouží jeho životnost, ale také zlepší chuť vaší kávy. Dodržování těchto jednoduchých kroků vám zajistí, že si pokaždé připravíte kvalitní šálek kávy:
- Na konci dne kávovar vyčistěte. Zlikvidujte použitou kávovou sedlinu, propláchněte vnitřní systém vodou a poté vypusťte vodu a vyčistěte odkapávací misku. Tím zajistíte, že v kávovaru přes noc nic nezůstane.
- Zrnkovou a mletou kávu skladujte ve vzduchotěsné nádobě, protože tak vydrží déle čerstvá.
- Nenechávejte vodu v nádržce mezi jednotlivými použitími příliš dlouho, protože to má velký vliv na chuť kávy. Doporučuje se každý den používat čerstvou vodu.
- Po každém použití vyčistěte parní hůlku. Tento přístroj má spoustu otvorů a drážek, ve kterých se může snadno usadit mléko. Abyste tomu zabránili, parní hůlku po každém použití vyčistěte a otřete vlhkým hadříkem. Když pak na konci dne budete přístroj kontrolovat, vyčistěte parní hůlku důkladněji, abyste se zbavili veškerého usazeného mléka.
- Každý měsíc proveďte hloubkové čištění kávovaru důkladným umytím všech jeho součástí. Pokud vám to připadá poněkud namáhavé, poohlédněte se po kávovarech s čistícími programy, abyste si ušetřili čas a námahu. Odvápňujte kávovar tak často, jak je potřeba. Frekvence odstraňování vodního kamene závisí na tom, zda žijete v oblasti s tvrdou nebo měkkou vodou – pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, budete muset odstraňovat vodní kámen pravidelněji. Většina kávovarů je dodávána s vlastní sadou na odstraňování vodního kamene a některé kávovary vám dokonce oznámí, kdy je třeba vodní kámen odstranit.
Využití kávové sedliny
Po extrakci kávy z kávovarů na zrnkovou kávu a espreso kávovarů vám zůstane malý kotouček zhutněné sedliny. Tuto kávovou sedlinou můžete využít hned několika způsoby:
- Odpuzování škůdců – řada brouků nemá ráda intenzivní kyseliny a vůně kávové sedliny, a to ani v případě, že byla použita k vaření. Existuje několik způsobů, jak toho můžete využít ve svůj prospěch. Zabraňte koloniím mravenců, aby se odvážily do vašeho domova, tím, že kolem zranitelných míst vašeho domova rozprostřete 1-2 palce silnou linku. Každé dva týdny budete chtít tuto linii obnovit čerstvou mravenčí sedlinou. Odplašte blechy od svých domácích mazlíčků pomocí mytí kávovou drtí. Jen se ujistěte, že to děláte venku – nechcete přece, aby vám blechy zběsile skákaly po celém domě!
- Smíchejte tělový peeling – zrnitá struktura a kyselý obsah kávové sedliny způsobují, že jsou skvělým peelingem. Pouze s několika jednoduchými přísadami si můžete vytvořit vlastní tělový peeling. Smíchejte tyto položky v kuchyni a uložte je do zavařovací sklenice, 3 lžíce použité kávové sedliny, 1 lžíce přírodního oleje (kokosový, hroznový, mandlový), 1 lžíce hnědého cukru.
- Vyrobte si domácí kávové svíčky – pokud vás baví výroba svíček, určitě si zamilujete použití kávové sedliny jako přísady. Už nikdy nebudete chtít používat aromatické oleje – skutečná použitá kávová sedlina voní mnohem autentičtěji a při vrstvení do svíček vypadá skvěle. Při hoření svíček se kávová sedlina odhalí a teplo uvolní bohaté kávové aroma.
- Odstraňte zbytky vlasových přípravků – kávová sedlina díky své abrazivní struktuře skvěle zbavuje vlasy lepkavých zbytků.
- Obohaťte svůj kompostér nebo zahradu – použitá kávová sedlina je skvělým doplňkem kompostovacích košů a zahrad. Ve světě zahrádkářů se jim říká „zelené“ neboli velmi bohaté na dusík. Žížaly milují půdu bohatou na dusík, což znamená, že přidáním kávové sedliny do kompostovacího koše se žížaly spíše udrží. Použitá kávová sedlina je také bohatá na hořčík, draslík, vápník a další vitamíny a minerály. To z nich dělá vhodné hnojivo. Rozsypte je po zahradě nebo je mezi sezónami shrabejte do půdy. Dávejte jen pozor, abyste zeminu nepřidávali na místa, kde pěstujete rostliny, které by zvýšení kyselosti půdy mohlo poškodit.
- Odstraňte zápach – kávová sedlina ráda nasává všechny pachy ve svém okolí. Proto byste měli mít sáčky s kávou vždy uzavřené – nechcete přece, aby vaše čerstvá zrna chutnala jinak než po lahodné kávě. Jakmile tato zrna použijete, můžete tuto vlastnost využít ve svůj prospěch. Vložte trochu sušené použité mleté kávy do mělké nádoby a umístěte ji do zadní části lednice.
Jak recyklovat pody a kapsle
Jednorázový charakter kávových podů může být pro někoho odrazující, ale většina značek je naštěstí snadno recyklovatelná. Některé mají speciální recyklační místa (jejich umístění najdete na internetu). Některé lze recyklovat také v obchodě nebo zaslat zpět výrobci. Případně se podívejte po biologicky rozložitelných kávových podech.
Zdroj:
https://www.goodhousekeeping.com/uk/product-reviews/electricals/a656779/which-is-the-best-type-of-coffee-machine/
https://www.javapresse.com/blogs/enjoying-coffee/8-things-to-do-with-used-coffee-grounds