
vybíráme nejlepší stolní gril 2025 PŘINÁŠÍME VÁM TEST + POROVNÁNÍ TĚCH NEJLEPŠÍCH stolních grilů V ROCE 2025
- Ušetříme vám čas, peníze a starosti při hledání nejlepší stolní grily.
- Inspirujeme se hodnocením spotřebitelů. Na základě uživatelských recenzí pomáháme jak vybrat stolní gril pro rok 2025
- Pomáháme vás nasměrovat nejlevnější cestou vámi zvoleného produktu.
Vítězové testu spotřebitelů – Nejlepší stolní grily 2025
Lidovka
G3Ferrari G1012900 „GRATELLA
Elektrický gril G3Ferrari G1012900 „GRATELLA:Elektrický gril od značky G3Ferrari vám zprostředkuje nevšední kulinářský zážitek. Přístroj dostal vlastnosti po materiálu, kterým …
Více info zdeCena: 1 999 KčZlatá střední cesta
YATO Grilovací deska drážka/hladká 3000W 550mm
Elektrický gril YATO Grilovací deska drážka/hladká 3000W 550mm:Elektrický gril od značky YATO vám zaručí perfektní požitek z výborného jídla. Na …
Více info zdeCena: 4 790 KčVítěz testu
CAMPINGAZ Elektrický gril PLANCHA ELECTRIC 1XD
Elektrický gril CAMPINGAZ Elektrický gril PLANCHA ELECTRIC 1XD:Elektrický gril od značky Campingaz vám poskytne prvotřídní kuchařský požitek. CAMPINGAZ Elektrický gril …
Více info zdeCena: 5 499 KčPro náročné
Rommelsbacher BBQ 4100/S
Elektrický gril Rommelsbacher BBQ 4100/S:Elektrický gril značky Rommelsbacher vám poskytne ojedinělý dojem z delikátního jídla. Přístroj tvoří materiál, kterým je …
Více info zdeCena: 12 999 KčJak fungují stolní grily
Stolní grily jsou určeny pro bezpečné použití v interiéru, což znamená, že téměř ve všech případech není použito uhlí ani dřevo, protože kouř by byl v uzavřeném prostředí nebezpečný.
Existují dva typické druhy stolních grilů, a to grily elektrické a plynové. Elektrické grily jsou mnohem běžnější kvůli větší bezpečnosti a příjemnějšímu designu. Mají wolframové topné prvky, které přehřívají teflonový povrch se zesílenou „grilovací“ texturou, a umožňují proudění vzduchu pod jídlem, které grilujete, což je pro docílení efektu grilování nezbytné. Některé z nich mají véčkový design, který umožňuje grilování obou stran současně, což není možné s tradičním zahradním grilem.
Plynové grily používají malé nádoby s propan-butanem, vystavují maso přímo plameni, protože jsou položené na roštu o několik centimetrů výše.
nejlepší stolní grily podle nezávislého testu spotřebitelů v roce 2025
Jaké jsou typy stolních grilů
Jak jsme zmiňovali výše, u stolních grilů rozlišujeme dvě základní technologie – elektrické grily a plynové. Variace po technologické stránce jsou možné pouze z hlediska zdroje energie a tepla. Tyto grily mohou mít několik různých tvarových faktorů.
Za prvé je známý design véčko, který aplikuje teplo na obě strany např. masa současně. Slavný gril George Foreman je jedním z příkladů takového designu, ale není ani zdaleka jediný.
Existují otevřené grily, které mají prosklené víko, které se na ně nasazuje, což je druhý nejběžnější typ stolních grilů. Ty zdá se umožňují nejkreativnější grilování, a umožňuje vám větší rozmanitost ve vaření, např. můžete připravovat najednou různé suroviny na rozdíl od pánve, přičemž nedochází k nahromadění tuku a oleje.
Nejlevnější a nejlepší stolní grily
Na co se zaměřit při nákupu stolního grilu
Nákup stolního grilu není tak náročný ve srovnání s tradičním grilem v plné velikosti. To však neznamená, že nemusíte uvažovat nad mnoha aspekty, bez kterých se vaše pohodlné domácí grilování neobejde. Pojďme se podívat na některé z těch nejdůležitějších faktorů, které byste měli mít na paměti, když si kupujete stolní gril.
- Co budete vařit– Co chcete vařit na grilu? Tím se určí především tvar vašeho grilu. Pokud chcete připravovat např. sendviče nebo jiné vrstvené dobroty, budete téměř jistě potřebovat véčkový gril.
- Počet strávníků– Máte velkou rodinu nebo gril hodláte využít na párty? To bude samozřejmě znamenat i větší gril. Pokud plánujete gril využívat jen pro sebe nebo jen pro pár dalších lidí, může být menší gril překvapivě efektivnější.
- Snadné použití– Snadností použití máme na mysli hlavně čištění a údržbu. Elektrické jsou obvykle mnohem jednodušší na čištění a údržbu, plynové jsou o ěco složitější.
Stolní grily vs trouby
Výhody
- Grily potřebují méně času na zahřívání.
- Dají se mnohem snáze čistit.
- Jsou mnohem efektivnější.
- Grilované jídlo je zdravější, protože tuk odkapává pryč.
Nevýhody
- Jsou méně flexibilní.
- Připravuje se na nich menší množství.
- Mohou být nákladné.
- Plynové mohou být nebezpečné.
Tipy a vychytávky pro používání stolních grilů
- Zkuste připravit placky burrito.
- Zkuste vyrobit zdravější grilovaný sýr.
- Zkuste ugrilovat maso určené k pečení.
Recept na grilované vaffle
Suché složky:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mořské soli
Mokré ingredience:
- 3 vejce, rozšlehaná
- 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěné
- 500 ml podmáslí při pokojové teplotě
- rostlinný olej ve spreji na vaření (nepovinné)
Postup přípravy:
- Budete potřebovat dvě střední až velké mísy.
- V jedné míse prošlehejte všechny suché přísady. Ve druhé míse rozšlehejte vejce a poté zašlehejte máslo. Nakonec zašlehejte podmáslí.
- Mokré přísady přidejte do mísy s moučnou směsí a promíchejte gumovou stěrkou. Nepřehánějte to s mícháním, jinak bude těsto příliš husté. Odstavte a nechte 5 minut odpočinout.
- Mezitím potřete vaflové talíře rostlinným olejem ve spreji, pokud nepředpokládáte, že se těsto nebude lepit, a vložte je do grilu. V závislosti na modelu přístroje zapněte nejvyšší stupeň ohřevu nebo 400 °C. Zavřete horní část a nechte gril předehřát. Když je gril připraven, rozsvítí se červená kontrolka.
- Nalijte nebo naberte vaflové těsto na spodní desku tak, aby bylo pokryto, ale nepřetékalo, přibližně 2/3 šálku. Jakmile se na vnějších okrajích těsta začnou tvořit vzduchové bubliny (přibližně 1 minuta), zavřete horní část grilu a grilujte dalších 5 minut.
- Otevřete horní část a zkontrolujte, zda mají vafle barvu, která se vám líbí. Pokud ne, zavřete víko na další minutu nebo dvě. Po otevření víka gril odpojte nebo vypněte. Nechte vafle minutu mírně vychladnout. Poté je vyjměte kleštěmi nebo vidličkou a podávejte teplé s oblíbenou polevou, například javorovým sirupem, čokoládovými lupínky nebo plátky banánu a opraženými ořechy.
Jak vyčistit stolní gril?
Odpojte gril ze zásuvky a nechte jej vychladnout. Kusem kuchyňského papíru odstraňte z grilovací desky přebytečný olej, šťávy a volné zbytky. Dále vyjměte grilovací desku a očistěte ji měkkým hadříkem nebo houbičkou v horké vodě s trochou prostředku na mytí nádobí nebo v myčce. Poté vyjměte tácek na tuk jeho vysunutím z grilu. Tácek na tuk vyčistěte v horké vodě měkkou houbou s trochou mycího prostředku nebo v myčce nádobí. Očistěte vnější stranu grilu vlhkým hadříkem. Nakonec osušte grilovací desku a tácek na tuk a před uskladněním gril znovu sestavte.
Několik bodů, které je třeba vzít v úvahu:
- Nikdy neponořujte gril do vody.
- Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky a materiály, protože by došlo k poškození nepřilnavé vrstvy grilovací desky.
- Pokud je obtížné odstranit zbytky jídla, namočte grilovací desku na pět minut do horké vody s trochou mycího prostředku. Tím se uvolní veškeré potraviny nebo mastnota.
Závěr
Našli bychom mnoho důvodů, proč si pořídit stolní gril, i když třeba grilování až tak nemusíte. Představte si ale tu rozmanitost při vaření a především zdravější úpravu jídla. Věříme, že si jistě nějaký vhodný vyberete a nakonec si řeknete, proč jste si jej nepořídili už dříve.