Jak čistit a skladovat různé druhy grilů?

Kdy jste naposledy čistili gril? Aby byl gril dobře udržovaný, musíte při každém grilování oškrábat rošty, vyčistit lapač tuku a/nebo vysypat popel. Ale aby váš gril fungoval co nejlépe po mnoho let, musíte ho taktéž správně skladovat a nejenom pravidelně čistit.

Co budete k čištění grilu potřebovat?

Seznam základních pomůcek:

  • Kartáč na grilování – k oškrábání roštů můžete použít drátěný kartáč na gril. Alternativou je kudrnatý ocelový drátěný polštářek (nebo sbalená hliníková fólie) a 12palcové kleště, které vytvoří účinný grilovací kartáč pro kutily.
  • Houba na drhnutí – dostatečně tvrdá, aby se dostala k přilepenému tuku, ale nepoškodila choulostivější části grilu.
  • Škrabka – můžete také použít také špachtly.
  • Mýdlo na nádobí nebo jemný odmašťovač – na odolnou špínu z grilu je účinný univerzální čisticí prostředek, který je bezpečný pro potraviny.
  • Rukavice na nádobí – v kombinaci s mýdlem, horkou vodou a ostrými kovovými částmi uvnitř grilu budou vaše ruce potřebovat ochranu.

Jak dlouho bude čištění trvat? Pokud gril čistíte pokaždé, když ho používáte (a to byste měli), zabere vám proces čištění pět až deset minut. Sezónní hloubkové čištění by mělo trvat 30 minut až hodinu (v závislosti na typu grilu).

Jak čistit grily na dřevěné uhlí?

Údržba grilů na dřevěné uhlí je nejjednodušší, a pokud se k tomu svému budete chovat šetrně, bude vaší oporou při vaření po mnoho let. Pokaždé, když grilujete vyčistěte grilovací rošty. Oškrábejte je drátěným grilovacím kartáčem před přidáním jídla na gril, když jsou uhlíky nejžhavější. Veškeré zbytky jídla z posledního grilování se spálí na uhlík a budou se z roštů snadněji uvolňovat.

Někteří lidé neradi používají drátěné kartáče, protože se obávají, že se jim do jídla dostanou nepovolené ocelové štětiny. V takovém případě můžete rošty vydrhnout pomocí smotané hliníkové fólie nebo vlnité ocelové čisticí podložky. Zbytky sazí a nečistot z roštů otřete čistým mokrým hadrem (drženým kleštěmi) a poté je lehce potřete rostlinným olejem. K tomuto kroku můžete použít kleště a papírovou utěrku nebo silikonový štětec.

Popel vysypávejte po každém použití grilu. Nejlepší je nechat ho před tím zcela vychladnout, protože v topeništi a popelníku se skrývají žhavé uhlíky. Nikdy nehaste žhavé uhlíky vodou. Voda smíchaná s popelem vytváří louh, který způsobuje chemické popáleniny a koroduje kov. Ze stejného důvodu nenechávejte gril na dešti.

Hloubkové čištění

Na konci letní grilovací sezóny bude tento gril určen k hloubkovému čištění. Prozatím však rošty potřebují trochu péče. Vydrněte je horkou mýdlovou vodou a drhnoucí houbou; pak je opláchněte a osušte. Poté je lehce potřete neutrálním olejem na vaření, například řepkovým.

Pokud je váš gril superhrubý, je načase, abyste ho hloubkově vyčistili. Mluvíme o rukavicích a horké mýdlové vodě – a možná i o odmašťovadle. Než začnete drhnout, vykartáčujte nebo vysajte co nejvíce suchého popela, k tomu se dobře hodí vysavač. Gril a víko zvenku i zevnitř opláchněte hadicí, abyste vyplavili zbytky popela. Nyní začněte drhnout (v rukavicích). Potřebujete horkou vodu, plastovou drátěnku a mýdlo na nádobí nebo odmašťovač. Pokud použijete mýdlo na nádobí, stačí celé topeniště a rošty vydrhnout horkou mýdlovou vodou, poté dobře opláchnout a osušit. Pokud použijete odmašťovač, ujistěte se, že je bezpečný pro potravinářské povrchy. Odmašťovač nastříkejte a pak jej nechte asi 20 minut působit, aby pronikl do nečistot. Poté vše vydrhněte drátěnkou a dobře opláchněte horkou vodou.

Vhodné úložiště pro grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí nemají citlivé elektrické nebo pohyblivé části, takže se o ně nemusí starat kryty jako o jiné typy grilů. Nicméně, jak jsme již zmínili, měli byste svůj gril opravdu chránit před deštěm. Skladujte jej v garáži, kůlně nebo v krytém prostoru. Pokud takový prostor nemáte, pak ano, dejte na něj kryt. Před uskladněním grilu se ujistěte, že jste vyčistili zcela vyhaslé uhlíky a popel.

Jak čistit plynové grily?

Propanové grily jsou pohodlné a jednoduché na používání. Tedy až do chvíle, kdy se potýkáte s nepříjemným požárem mastnoty. Zvykněte si kontrolovat misku na tuk a sběrný tác pod topeništěm. Pokud přetékají, budete drhnout tuk z grilu a terasy odmašťovacím prostředkem.

Rošty plynových grilů čistěte jako rošty grilů na dřevěné uhlí. Tj. ocelovým kartáčem (můžete také použít smotanou kouli z fólie nebo vlnitou nerezovou drátěnku), když je gril rozpálený; pak následuje čistý mokrý hadr a tenká vrstva oleje. Pokud se obáváte poškrábání roštů, můžete gril se zavřeným víkem nechat běžet 10 minut na nejvyšší výkon; poté jej nechte zcela vychladnout a teprve poté rošty oškrábejte.

Zkontrolujte, zda se vám v digestoři hořáků (kovové desky, které se nacházejí přímo nad hořáky) nenahromadil tuk. Tyto části jsou speciálně navrženy tak, aby zabránily vzplanutí tím, že chrání hořáky před odkapávajícím tukem. Pokud se na digestořích usazují nánosy, vyčistěte je horkou mýdlovou vodou a drátěnkou (neměli byste to dělat často).

Když už budete u toho, zapněte hořáky a zkontrolujte, zda nejsou ucpané. Pokud zjistíte, že z některých otvorů nevychází plamen, nezapomeňte hořáky vypnout a zavřít propanbutanovou nádrž; poté je vyčistěte pomocí malého drátěného pohrabáče, který je součástí grilu. Pokud pohrabáč nemáte, měl by vám pomoci i kovový drátek (nebo kovová dortová zkoušečka, pokud ji máte).

Hloubkové čištění a údržba

Po přípravě posledního hamburgeru sezóny gril před uskladněním na zimu důkladně vyčistěte. Vyjměte rošty, kryty hořáků a misku na tuk a vydrhněte je horkou mýdlovou vodou (nebo odmašťovacím prostředkem vhodným na potravinářské povrchy a plastovou drátěnkou. Totéž proveďte uvnitř topeniště a víka. Před opětovným sestavením všechny díly důkladně opláchněte a osušte. Před dlouhodobým uskladněním grilu také vyjměte baterii ze zapalovače, aby nedošlo k její korozi.

I když budete dodržovat nejpřísnější plán čištění a údržby, budete muset některé části grilu vyměnit, protože stárne. Zejména kryty hořáků a grilovací rošty jsou velmi namáhány a nejsou určeny k tomu, aby vydržely věčně.

Skladování plynového grilu

Pořiďte si kryt na gril nebo gril uložte do garáže či kůlny, aby byl čistý a chráněný před povětrnostními vlivy. Pokud si nechcete pořizovat speciální kryt, můžete gril také zakrýt plastovou plachtou. Gril přikryjte vždy, když ho nepoužíváte, až po jeho úplném vychladnutí.

Jak čistit grily na pelety?

Peletové grily vyžadují o něco více pozornosti a péče než modely na dřevěné uhlí nebo plyn, protože peletové grily mají více elektroniky a mechanických součástí. Gril na pelety nemůžete jen tak vyčistit hadicí; musíte vyjmout rošty a misku na tuk, abyste je mohli řádně vydrhnout. Dalším důvodem, proč nepoužívat zahradní hadici, je to, že dřevěné pelety se při namočení rozpínají, což způsobuje zasekávání šneku.

Po každém použití grilu vyčistěte rošty. Protože grily na pelety nejsou ve skutečnosti vyrobeny tak, aby se rozpálily do vysokého žáru, zbytky jídla, které se na rošty přichytí, jsou spíše gumové a připečené než černé kousky uhlíku. Nejprve zkuste rošty oškrábat kartáčem na grilování. Pokud jsou opravdu slepené, namočte je do horké mýdlové vody a pak je vydrhněte drátěnkou.

Odkapávací misku pod rošty je dobré čistit po každém vaření, ale zejména po dlouhém uzení tučného masa, jako je vepřový bůček nebo bůček. Nahromaděný tuk a mastnota vedou k požárům. Většinu usazenin můžete odstranit škrabkou na barvu, dokud je pánev na tuk ještě trochu teplá. Pokud vám to nestačí, vydrhněte pánev horkou mýdlovou vodou a drhnoucí houbou, poté ji opláchněte a osušte. Ruce si chraňte rukavicemi nebo utěrkami.

Ujistěte se, že žlábek mezi pánví na tuk a sběrným kbelíkem (který visí z boku grilu) není ucpaný zbytky jídla. Pokud se žlab ucpe, hrozí také riziko požáru tuku. K tomuto účelu poslouží levné dřevěné míchadlo na barvu (nebo jiný nekovový nástroj podobného tvaru). To je také vhodná chvíle pro vyklopení kbelíku s tukem na stranu.

Hloubková údržba

Poté, co propálíte několik pytlů pelet, vyčistěte popel v topeništi a v ohništi (pod miskou s tukem). Příliš velké nahromadění popela brání peletám v zapálení. Popel byste měli vyčistit, až když je gril zcela vychladlý; s čištěním je vhodné počkat až do druhého dne po ukončení grilování. Pak můžete použít malou krbovou lopatku nebo vysavač.

Časem se na termočlánku a uvnitř komína může usazovat kreozot (černé saze). Pokud má termočlánek silnou vrstvu kreozotu, může to způsobit nepřesné údaje o teplotě z termostatu. Čištění termočlánku je jednoduché. Stačí jemně otřít kreozot měkkým vlhkým hadříkem.

Nahromaděný kreozot v komíně může způsobit požár. Proto je dobré komín jednou za čas vyškrábat dřevěným míchátkem na barvu. Ať už si vyberete jakýkoli nástroj, ujistěte se, že je nekovový.

Kde uskladnit gril na pelety?

Pořiďte si kryt na gril! Peletové grily jsou citlivé na vlhkost, takže i když jsou určeny k používání venku, neměli byste předpokládat, že jsou odolné vůči povětrnostním vlivům. I s krytem by měl být gril na pelety uložen v garáži nebo kůlně nebo schován pod markýzou. Před uskladněním grilu se ujistěte, že jste vyprázdnili zásobník a šnek, zejména pokud žijete ve vlhkém nebo deštivém podnebí. Dřevěné pelety se opět vlivem vlhkosti rozpínají, proto je nezapomeňte skladovat v nádobě s těsně přiléhajícím víkem.

Zdroj:

https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-grill/

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.