Čtyři způsoby jak uchovat letní ovoce

Léto je tady a to znamená, že se začíná objevovat úroda čerstvého ovoce, tak proč nevyužít hojnosti a nezachovat si něco na později? Existuje řada způsobů, jak si ovoce uchovat na pozdější dny, a většina z nich je poměrně snadná. Zmrazování je rychlé, snadné a úsporné. Dalším jednoduchým způsobem uchování ovoce, který je také ekonomický a snadný, je sušení. Dalším způsobem, jak zajistit, aby vám ovoce vydrželo, je zavařování nebo výroba džemů a marmelád, a v neposlední řadě lze ovoce naložit do alkoholu a může vám pak zpříjemnit svátky.

Letní ovoce je skvělé a přinášíme vám čtyři způsoby, jak si jeho plody s trochou času a úsilí uchovat na zimu:

  1. Mražení ovoce je snadné a úsporné

Mražení ovoce je nejjednodušší a nejlepší způsob, jak uchovat úrodu. Dobře se mrazí téměř každé ovoce. Jen nezapomeňte, že kvalita se po zmrazení nezlepší, proto si ke zmrazení vybírejte jen to nejlepší, nejčerstvější a nejzralejší ovoce. Nejjednodušší jsou bobule. Ostružiny, maliny, jahody a borůvky jsou jednoduché. Stačí ovoce omýt, jahodám sundat vršky, přebrat je, abyste se ujistili, že nemají žádná otlačen nebo špatná místa, a dát je na plech na sušenky. Dejte je na několik hodin do mrazáku, a když jsou zmrzlé, sbalte je do sáčků na mrazení. Ujistěte se, že jste si koupili sáčky určené speciálně na zmrazování, běžné skladovací nebo sendvičové sáčky nejsou dostatečně vzduchotěsné. Mnoho lidí ovoce smíchá dohromady a to je pak rovnou připraveno k vložení do mixéru na smoothie. Zmrazené ovoce pomáhá smoothie zahustit. Broskve a švestky potřebují pro dosažení nejlepších výsledků trochu jiné zacházení. Na spodní straně každého ovoce nařízněte křížek a vhoďte je na několik minut do vroucí vody. Tím se uvolní slupka a snáze se oloupou. Po několika minutách je vhoďte do ledové lázně a slupky by měly jít hned oloupat. Ovoce nakrájejte na použitelné kousky a přidejte trochu kyseliny citronové, aby neztmavlo. Můžete si koupit prášek nebo do ovoce přidat pár lžic citronové šťávy. Uzavřete do sáčků na mrazení a zmrazte. Ze zmrazeného ovoce se skvěle připravují koláče, koktejly nebo se může podávat jen tak na zmrzlině.

  1. Sušení ovoce na zimu

Sušení ovoce je také snadný a ekonomický způsob uchování úrody. Nemusíte mít luxusní sušičku, i vaše trouba bude fungovat na nejnižší stupeň, takže není třeba žádné speciální vybavení. Opět platí, že používejte ovoce, které je na vrcholu své krásy a bez vad. Dobře se suší jablka, hrušky, švestky, nektarinky a dokonce i broskve. Většině z nich se nejlépe daří, pokud je oloupete, protože se tak zabrání jejich kroucení během sušení. Ovoce omyjte a oloupejte. Vhoďte plátky do mísy s vodou a několika lžičkami citronové šťávy asi na deset minut. Tím zabráníte hnědnutí. Osušte je a položte na plechy vyložené pergamenovým papírem a vložte do trouby zapnuté na nízký výkon. Sušte asi šest hodin. Kousky by měly být pružné a kožovité. Ovoce vyjměte a vložte na několik dní do otevřené nádoby, aby se dosušilo. Hrozny, jahody a dokonce i citrusové plody se dobře suší, takže kdykoli je nějaký výprodej nebo ovoce navíc, pusťte se do sušení. Sušené ovoce je skvělým doplňkem müsli a lze ho znovu hydratovat s trochou vody a použít do koláčů, náplní do dortů a dokonce i do staromódních koláčů.

  1. Zavařování ovoce do lahví

Dalším oblíbeným způsobem konzervace je zavařování do lahví. Ovoce je snadné, protože se jedná o kyselé potraviny a místo použití tlakového konzervátoru je stačí zpracovat ve vroucí vodní lázni. Přijatelný je i velký hrnec, pokud je dostatečně hluboký, aby voda zakryla sklenice. Chcete-li konzervovat jablka, jednoduše je oloupejte a nakrájejte na rovnoměrné plátky. Vhoďte plátky jablek do mísy s vodou ošetřenou kyselinou citronovou nebo několika lžičkami citronové šťávy. Po asi 10 minutách namáčení vložte plátky jablek do hrnce a zalijte je světlým sirupem, 2 šálky cukru na 1 litr vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Rozdělte do zavařovacích sklenic, uzavřete a nechte 20 minut ve vroucí vodní lázni. Měkké bobule, jako jsou ostružiny, maliny nebo jahody, zalijte v zavařovacích sklenicích horkým sirupem a nechte asi centimetr volného prostoru pod víčkem a vařte 15 minut ve vodní lázni. Samozřejmě vždy existují také džemy a želé. Je mnoho receptů na téměř všechny druhy ovoce, takže až budete mít přebytek svého oblíbeného, vyhledejte si je.

  1. Nakládání ovoce do alkoholu je starý způsob uchování pro pozdější použití

Dalším způsobem, jak prodloužit trvanlivost sklizně, je uchovávání ovoce v lihovinách. Před několika sty lety se švestkám, broskvím, třešním, meruňkám a citrusům často říkalo brandy, protože to byl nejběžnější způsob jejich konzervace. O Vánocích se tyto pochoutky vynášely a vychutnávaly během slavností. Je to vlastně docela snadné a dostanete dvě dobroty. Ovoce se dá nalít na pudinky a koláče a alkohol získá chuť ovoce, které v něm bylo uloženo. Do litrové sklenice nasypte čerstvé, čisté a nepoškozené ovoce a přidejte do ní pár lžic cukru. Zalijte vodkou, rumem, brandy nebo jakoukoli jinou lihovinou s obsahem alkoholu nejméně 40 %. Postavte do tmavé skříňky a každých pár dní sklenici protřepejte. Cukr a alkohol působí jako konzervant a zvýrazňují chuť ovoce. Většina peckovin se skvěle hodí a přijatelný je téměř jakýkoli alkohol. Právě teď je skvělá doba na to, abyste si nějaké nechali naložit na svátky.

Ohodnoťte tento příspěvek!
0/5 (0)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *