Česnek je jedna z nejvoňavějších, nejchutnějších a nejvšestrannějších ingrediencí, se kterou můžeme vařit, a je skvělým základem do každé zahrady.

Česnek jsem poprvé pěstoval před pár lety a byl jsem ohromen, kolik ho můj záhon o rozměrech 4×4 dokáže vyprodukovat. Česneku jsme měli dost na to, abychom z té jediné plodiny vydrželi vařit asi rok (a to česnek používáme často).
Nemohl jsem uvěřit, jak snadné je jeho pěstování…v podstatě je to takový druh výsadby „zasaď a zapomeň“.
Česnek patřící do čeledi Allium je blízkým příbuzným cibule, šalotky a pórku. Česnek má dlouhé vegetační období, obvykle se vysazuje na podzim a sklízí se až v polovině léta. (Nejvhodnější doba na výsadbu česneku je září–listopad.) Česneku začínají růst kořeny po výsadbě, dokud teploty neklesnou pod nulu a nezačne mrznout. Po celou zimu pak leží ladem až do teplejších jarních teplot, kdy začne opět růst.

Druhy česneku
Existuje mnoho druhů česneku, ale dva nejčastější typy jsou:
- Paličák
- Nepaličák
Paličák
Tvrdý česnek, který má uprostřed tvrdý stonek, kolem kterého se stroužky česneku tvoří v poměrně symetrickém vzoru. Paličák mívá výraznější chuť než nepaličák (i když to je diskutabilní) a kulinářským bonusem je česnekový stvol.” Stvoly jsou zelené stonky, které rostou z paličky a jsou zakončeny menší cibulkou, která obsahuje květy. Stvol se objevuje asi měsíc nebo dva předtím, než je česnek připraven ke sklizni. Pěstujete-li tvrdý česnek, sklízejte stvol jen, když se začne stáčet dolů, a to tak, že jej odříznete až u základny, aniž byste z česneku odřezávali listy. I když nemáte v plánu stvoly dále zpracovávat, jejich ořezání umožní směřovat veškerou energii do palice česneku k dokončení růstu.
Nepaličák
Obchody s potravinami mají tendenci nabízet odrůdy měkkého česneku, protože má delší trvanlivost. Může mít přibližně 12-20 stroužků různé velikosti, které se často překrývají. Papírové vrstvy na palici česneku mají tendenci se tvořit směrem nahoru do měkkého stonku. Jeho chuť bývá o něco mírnější, než jakou má jeho tvrdohlavý bratranec.
Jak pěstovat česnek
Postačí vám stroužky kvalitního česneku. Kupujete-li si česnek k sadbě, nepořizujte si jej v obchodě s potravinami, protože je pravděpodobné, že byl ošetřen tak, aby vydržel v regálu co nejdéle. Získejte česnek od renomovaného pěstitele, ze zahradnictví nebo z katalogu semen.

Česnek by se měl sázet, když je teplota půdy a vzduchu chladnější. Ačkoli někteří zahradníci sázejí na jaře, ve většině severních podnebí je ideální doba pro výsadbu na podzim (září–listopad).
Během 24–48 hodin před výsadbou opatrně oddělte stroužky od sebe, abyste je nepoškodili (neloupejte je). Pokud je oddělíte příliš dlouho dopředu, mohou vyschnout. Pro výsadbu vybírejte největší, nejlépe vypadající, nepoškozené stroužky. Sázejte je do dobře odvodněné půdy asi 4-8 cm hluboko, 10-12 cm od sebe v řadách 25-30 cm od sebe. Pokud měříte pH půdy rozmezí by mělo být mezi 6,0-7,0. Stroužek položte do půdy špičkou směrem nahoru a přikryjte zeminou a kompostem.
Přezimování
Půdu na podzim pokryjte slámovým mulčem, natrhanými listy nebo jinou organickou vrstvou pro přezimování. Tím se zabrání tvorbě příliš velkého množství plevele a půda si zachová svoji vlhkost. Tuto vrstvu odstraňte na jaře dlouho poté, co pomine hrozba mrazu, a vytrhejte případný plevel. Na jaře se začnou objevovat první česnekové výhonky.
Sklizeň česneku
Při podzimní výsadbě by měl být česnek připraven ke sklizni následující rok v červenci nebo srpnu. Když spodní listy začnou hnědnout a vadnout, ale stále máte 5-6 zelených listů, je pravděpodobné, že je čas česnek vytáhnout. (Každý z těchto listů představuje vrstvu slupky kolem palice.) Uvolněte půdu a jemně česnek vyjměte. Odstraňte nečistoty, ale není nutné česnek silně „čistit“ a rozhodně neodstraňujte papírovou slupku. Slupka pomůže zpomalit proces klíčení a umožní skladovat česnek déle. Česnek by měl být zavěšen na stonku a sušen po dobu 4-6 týdnů na chladném suchém místě.
Na sušení česneku jsem ve sklepě použil věšák na sušení prádla a fungovalo to perfektně. Pěstitelé je mohou pověsit do stodoly, ale pro nás městské zahradníky je improvizace většinou nezbytná.
Skladování česneku
Když je česnek připraven k uskladnění, ostříhejte stonky asi po délku 3-6 cm od palice česneku.

Česnek skladujte na suchém místě (nízká vlhkost), které má stálou teplotu kolem 15-18 stupňů Celsia. Typ paličák by se měl uchovávat maximálně 5-6 měsíců; Nepaličák můžete skladovat až 8 měsíců.
Nemám ve svém domě prostor, kde bych mohl adekvátně regulovat teplotu pro skladování česneku, a tak jsem jej uskladnil v chladničce. Vložil jsem jej několika papírových sáčků a ponechal volný přístup vzduchu tím, že jsem je nechal nahoře otevřené. Nebylo to sice hezké, ale fungovalo to.
Zdroj: https://www.wineboxgardener.com