
vybíráme nejlepší kuchyňské nože 2023 PŘINÁŠÍME VÁM TEST + POROVNÁNÍ TĚCH NEJLEPŠÍCH kuchyňských nožů V ROCE 2023
- Ušetříme vám čas, peníze a starosti při hledání nejlepších kuchyňských nožů.
- Inspirujeme se hodnocením spotřebitelů. Na základě uživatelských recenzí pomáháme vybírat kuchyňské nože pro rok 2023
- Pomáháme vás nasměrovat nejlevnější cestou vámi zvoleného produktu.
Nejlepší kuchyňské nože podle testu 2023
Lidovka
KDS Nůž porcovací 10
Kuchyňský nůž KDS Nůž porcovací 10 :Nůž z řady PROFI LINE je navržen a testován i pro náročné nasazení v …
Více info zdeCena: 603 KčZlatá střední cesta
KDS Nůž kuchařský univerzální 8 KING´S ROW
Kuchyňský nůž KDS Nůž kuchařský univerzální 8 KING´S ROW:Tento nůž je součástí dvanáctidílné řady kovaných kuchařských nožů nejvyšší kvality. Nože …
Více info zdeCena: 1 975 KčVítěz testu
Samura DAMASCUS 67 Kuchyňský nůž evropský šéfkuchař 20,8 cm
Kuchyňský nůž Samura DAMASCUS 67 Kuchyňský nůž evropský šéfkuchař 20,8 cm:Excelentní kuchyňský nůž se stane úžasným doplňkem vašeho kuchyňského koutu. …
Více info zdeCena: 2 699 KčPro náročné
YAXELL Super GOU 161 Univerzální nůž 120mm
Kuchyňský nůž YAXELL Super GOU 161 Univerzální nůž 120mm:Výjimečný kuchyňský nůž bude nepostradatelným komponentem kuchyňské výbavy. Japonský nůž značky Yaxell …
Více info zdeCena: 6 490 KčJak vybrat nejlepší kuchyňský nůž?
Jaké jsou 3 nejdůležitější nože v kuchyni? Pokud se zamyslíte nad noži, které používáte opakovaně, dojdete ke třem základním: kuchařský nůž, vroubkovaný nůž a příborový nůž. I když při výběru nejlepšího kuchyňského nože záleží zejména na tom, jak dobře seká a jestli je ostrý, jeho výběr by ale měl být dán i vaší osobní preferencí. Měli byste si vybrat ten, který vám pohodlně sedí v ruce.
Dobrý nůž by měl mít:
- pohodlnou neklouzavou rukojeť vhodné velikosti
- dobré vyvážení
- pěkně zakřivené ostří.
Maggie Beer, hvězda televizní show ABC The Cook and the Chef , říká, že v noži hledá pohodlnost a vyvážení. „Jakmile nůž vložíte do ruky, musíte cítit, že se s ním bude dobře pracovat. Pokud je nůž pohodlný, může se stát, že nůž bude prodloužením vaší paže, a ne pouhým kuchyňským nářadím.“
Nejlepší kuchyňské nože podle nezávislého testu spotřebitelů v roce 2023
Způsoby výroby nožů
V praxi existují dva způsoby výroby nožů, které teď vysvětlíme.
Kované nože
Kované nože jsou vyrobeny z jediného kusu oceli, která byla zahřívána, formována, kalena, temperována a poté zbroušena na požadované ostří. Často jsou příjemnější a více vyvážené, mají těžší čepel, která je vhodná i pro krájení tvrdších potravin. Z těchto důvodů jsou také častěji dražší.
Lisované nože
Lisované nože jsou vyraženy strojem z kusu oceli a poté broušeny, leštěny a naostřeny. Raženy jsou i jednoduché hladké nože, v tom případě jsou ale čepel i rukojeť kovové, vzájemně neoddělené. Lisované nože jsou často lehčí než kované nože, což může některým lidem více vyhovovat.
Kované nože jsou často považovány za lepší než lisované nože, ale CHOICE testy zjistily, že to tak vždy nemusí být. Při výběru nože se rozhodujete podle toho, jak vám nůž osobně vyhovuje.
nejlevnější a nejlepší kuchyňské nože
Na co se u kuchyňských nožů zaměřit
Vyvážení
Vyvážený nůž s dobře zakřiveným ostřím umožňuje při řezání pohyb celou plochou nože až k jeho špičce.
Pohodlnost
Záležitost vašich osobních preferencí, například jste-li pravák nebo levák. Nůž je dobré si před nákupem vyzkoušet.
Bezpečnost
Nůž, který není pohodlný a odkrývá čepel, rozhodně není bezpečná volba, zejména pak pro ty, kteří mají malé ruce.
Propojení čepele s rukojetí
Je zajištěno kovovou částí, která sahá od čepele do rukojeti. Tato kovová část prochází celou rukojetí nože, poskytuje pevnější spojení mezi rukojetí a čepelí a může přispět k lepšímu vyvážení nože, což napomáhá snadnějšímu řezání a krájení.
Typy kuchyňských nožů
Zatímco některé nože jsou často univerzální a vhodné pro více činností, jiné jsou určeny pro konkrétní práci – jako je sekání, řezání nebo filetování. Pokud chcete tyto konkrétní nože, může pro vás být vhodné investovat do sady nožů, protože je to obvykle levnější a praktičtější než nože kupovat samostatně. Zde jsou některé z běžnějších typů nožů, které můžete v těchto sadách najít.
Okrajovací nůž
Tento malý nůž je vhodný pro loupání a okrajování ovoce, brambor nebo jiné zeleniny.
Filetovací nůž
Je vhodný pro odstraňování kůže z ryb, plátkování masa nebo pro precizní práci se syrovým masem, rybami nebo kuřecím masem.
Nůž na porcování masa
Tento nůž má obvykle delší čepel, ale není tak široký jako nůž šéfkuchaře. Delší čepel je vhodná pro krájení širších kusů potravin, jako je vařená šunka.
Kuchyňský nůž
Tento nůž je velmi univerzální a poradí si se širokou škálou potravin různých struktur.
Univerzální nůž
Je podobný jako okrajovací nůž, ale má delší čepel; je vhodný pro každodenní práci v kuchyni.
Ocílka
Používá se pro udržení ostrých a tenkcýh břitů na vašich nožích.
Nůž na chleba
Zoubkovaný okraj tohoto nože umožní proříznout bochník chleba, aniž by došlo k jeho rozdrobení
Stříhací nůžky
Kuchyňské nůžky jsou vhodné pro řezání kuřecího masa kolem kostí, nůžky lze také použít ke stříhání bylin nebo slaniny na kousky. Obvykle se od sebe dají pro snadné čištění oddělit a jsou vhodné pro většinu kuchyňských prací, včetně otevírání obalů.
Jak pečovat o kuchyňský nůž?
Jakmile jste pro vás objevili vhodný nůž, je důležité se o něj dobře postarat. Používejte prkénko, které je měkčí než ostří nože, například prkénko plastové nebo dřevěné, aby se zabránilo otupení nebo useknutí čepele. Nože je třeba čas od času naostřit, aby ostří zůstalo v pořádku. Zatímco broušení pomocí brusných kamenů je nejlepší metodou, můžete také použít ocílku nebo brousek. Čas od času je vhodné ale jejich nabroušení přenechat profesionálům. Tuto službu nabízí většina dobrých obchodů s domácími potřebami.
Kuchyňské nože by neměly být uloženy v zásuvkách společně s příbory a dalším kuchyňským náčiním. Pohyb a tření o ostatní náčiní v zásuvce poškozuje křehkou čepel a je také nebezpečné, protože se můžete pořezat, když v zásuvce něco hledáte. Nenechávejte jídlo na čepeli zaschnout, protože některá jídla obsahují kyselinu, která je může trvale zašpinit.
Doporučujeme nože ukládat:
- na dřevěném magnetickém držáku na nože. Jejich krásný design si můžete užívat, i když zrovna nevaříte,
- v pouzdře na nože, zejména pokud je budete chtít přenášet na piknik nebo grilovací párty,
- v tašce/roli na nože – když máte sadu nožů a často je přenášíte.
Nože myjte ručně. Někteří výrobci tvrdí, že jejich výrobky jsou „vhodné do myčky nádobí“, ale stále je doporučeno mytí rukou. Některé čisticí prostředky mohou být příliš hrubé, takže pokud chcete mít jistotu správného mytí, myjte nože ručně.
Cena
Kuchyňské nože (velikost 18 až 21 cm) stojí od cca 400 až 10 000 korun českých.