vybíráme nejlepší plynový gril 2024 PŘINÁŠÍME VÁM TEST + POROVNÁNÍ TĚCH NEJLEPŠÍCH plynových grilů V ROCE 2024
- Ušetříme vám čas, peníze a starosti při hledání nejlepšího plynového grilu.
- Inspirujeme se hodnocením spotřebitelů. Na základě uživatelských recenzí pomáháme vybírat nejlepší plynový gril pro rok 2024
- Pomáháme vás nasměrovat nejlevnější cestou vámi zvoleného produktu.
Vítězové testu 2024 podle testu uživatelů – Nejlepší plynové grily
Lidovka
Cattara Gril plynový PARTY WINDOW 2+1 pojízdný
Gril Cattara Gril plynový PARTY WINDOW 2+1 pojízdný:Letní sezóna bez grilování je pro většinu z nás téměř nepředstavitelná. Pokud se …
Více info zdeCena: 3 990 KčZlatá střední cesta
Argentina BBQ Premium line, 5 hořáků + zdarma redukční ventil
Gril Argentina BBQ Premium line, 5 hořáků + zdarma redukční ventil:Letní sezóna bez grilování je pro většinu z nás téměř …
Více info zdeCena: 12 999 KčVítěz testu
Tepro Keansburg 6 Special Edition, plynový, se šesti hořáky, 21.2 kW, 3316
Gril Tepro Keansburg 6 Special Edition, plynový, se šesti hořáky, 21.2 kW, 3316:Léto a grilování jsou nerozlučně spojeny, a tak …
Více info zdeCena: 16 990 KčPro náročné
Weber Genesis II S-310 GBS plynový gril, Stainless steel
Gril Weber Genesis II S-310 GBS plynový gril, Stainless steel: Milovníky zahradního grilování a bbq potěší plynový gril Weber Genesis …
Více info zdeCena: 29 990 KčJak fungují přenosné plynové grily
Grily tohoto typu pracují buď na propan-butan a existují různé typy těchto grilů, které jsou běžně dostupné a lze je zakoupit online. Jednou ze základních součástí plynových grilů je regulátor ovládaný ventilem, který propouští plyn do ramen hořáku. Ty mají po celé ploše otvory umožňující rovnoměrné rozložení plynu. Jakmile je plyn vypouštěn, je viditelný jako svítící plamen. Měli byste používat regulátory k řízení průtoku plynu tak, aby se zajistila rovnoměrnost během celého procesu vaření.
Plynový gril je pohodlný, protože ho můžete rychle nahřát a podle potřeby uhasit. Nejen, že je velice snadno použitelný, ale také se skvěle čistí, na čemž ostatně hodně záleží v případě, když pořádáte velkou oslavu nebo gril často využíváte. Používání tohoto druhu paliva nezanechává žádný odpad ani neprodukuje velké množství kouře, který může představovat riziko pro lidské zdraví.
Přesto je nutné plynové grily čistit, protože neočištěné by při příštím použití produkovaly aroma dřívějších zpracovávaných potravin a koření nebo příliš mnoho kouře. Vědci navrhují následující kroky:
- Vyčistěte mřížky od potravinových částic a mastnoty a věnujte zvláštní pozornost oblasti nad hořáky.
- Kartáčujte i boky a víka grilu.
- Přestože byste se takto měli věnovat čištění po každém použití, při ještě hlubším a důslednějším čištění vám gril určitě déle vydrží. Provádějte větší čištění každých 10-12 měsíců nebo i častěji v případě, že se gril používá velmi často.
Nejprve si oblékněte rukavice, protože to bude docela špinavá práce. Poté odpojte gril od zdroje. Pokud jsou hořáky ucpané, důkladně je vyčistěte nebo vyměňte za nové. Poté otřete celý gril mýdlovou vodou. Nezapomeňte, že před dalším použitím byste měli gril úplně zahřát, aby uvnitř nezůstaly žádné zbytky mýdla.
Nejlepší plynové grily podle obsáhlého testu spotřebitelů 2024
Výhody, které přináší přenosný plynový gril
Specialisté z Londýnské univerzity zmiňují řadu výhod, které tato zařízení nabízejí ve srovnání s grily na dřevěné uhlí. Tvrdí, že plynové grily jsou účinnější, bezpečnější a pracují rychleji. Nyní se podívejme blíže na výhody těchto grilů.
- Snadno se ohřívají a nastavují na požadovanou teplotu vaření. Snadné ovládání teploty je při vaření důležité, protože snadno nastavitelná teplota plynového grilu může zabránit připálení pokrmu.
- Teplo je rozptylováno rovnoměrněji a docílíte propečeného jídla.
- Plynové grily jsou úsporné i efektivní po celou dobu životnosti grilu. To je důležité pro ty, kteří grilují často a nechtějí často kupovat dřevěné uhlí.
- Tyto grily jsou doporučovány především těm, kteří žijí v malých bytech a domech.
- Jsou přenosné, takže nebudete mít problém si je vzít kamkoli budete potřebovat.
- Ve srovnání s alternativami pracují rychleji a čistěji.
- Bývají nedílnou součástí mnoha outdoorových akcí a přinášejí dokonalý zážitek.
- Výhodou těchto grilů je jejich ekologičnost kvůli nižším emisím uhlíku. Zatímco uhlíková stopa uhlí je asi 3krát větší kvůli všemu, co obsahuje.
- Grilované jídlo je zdravější než klasické smažené na pánvi, protože potřebuje méně tuku.
- Plynové grily se snadno čistí. Můžete snadno a bez problémů vyčistit oba rošty a vyprázdnit lapač tuku.
- Plynové grily jsou považovány za bezpečné, protože nevypouštějí mnoho kouře, který není zdravé vdechovat.
- V neposlední řadě nabízí jídlo připravované na grilu jedinečnou a bezkonkurenční chuť.
Přes všechna tato slova chvály nejsou plynové grily až tak perfektní. Specialisté naznačují hlavní slabinu těchto zařízení a to takovou, že nemohou produkovat dostatek tepla. Důvodem je skutečnost, že výrobci z bezpečnostních důvodů snížili kapacitu plynových grilů na základě reklamací některých kupujících. Vzhledem k tomu, že rošty nebudou dostatečně horké, bude váš steak nebo hamburger hotový dříve, než se stihne udělat kůrka. V souvislosti s tím jsou plynové grily ideální pro větší kusy masa nebo jiných potravin, které je třeba připravovat při nižších teplotách a po delší dobu.
nejlevnější a nejlepší plynové grily
Jak používat plynový gril
Prakticky neexistuje žádné jídlo, které nelze grilovat. Existují však určitá pravidla a dva způsoby přípravy, které byste měli dodržovat. A v závislosti na tom, s jakým druhem jídla pracujete, by měla být upřednostňována tzv. přímá nebo nepřímá metoda.
Specialisté z Kentucké university upozorňují, že přímá metoda je vhodná, když potřebujete grilovat takové potraviny, jako je zelenina. Protože je doba přípravy krátká, stačí je umístit přímo na mřížku nad středním teplem. Chcete-li dosáhnout lepších výsledků, nechte gril otevřený.
Maso a jiné potraviny větší velikosti by však měly být připravovány nepřímou metodou. Bude to však trvat déle, než u zeleniny, protože teplota by v tomto případě měla být nižší. Umístěte steak na rošt přes horký zdroj tepla a zakryjte ho. Mějte na paměti, že všechno je třeba grilovat v prostoru, který je otevřený, kde jsou okna, případně jiné možnosti větrání.
Co by vás při nákupu grilu mělo zajímat
- Výstup BTU. Chcete-li vědět, jak je gril výkonný, měli byste se seznámit s výstupem BTU hlavní plotýnky (roštu, desky), což je hodnota jeho maximálního výkonu. Čím je vyšší, tím více tepla produkuje.
- Varná plocha. Na velikosti této části grilu velmi záleží, protože ukazuje, kolik potravin lze připravit najednou.
- Boční plotýnka.Umožňuje přípravu příloh. Nejenže docílíte plného a vyváženého jídlo, ale také budou saláty a zelenina obzvlášť chutné.
- Vestavěná mřížkapro vaření delikátních jídel vám umožní měnit varianty potravin.
- Cena. Jak drahý gril byste si asi měli pořídit? V první řadě se musíte sami rozhodnout, jak často budete gril využívat. Je zřejmé, že není nutné kupovat dražší gril třeba jen pro několik sezónních grilování.
TOP 10 nejlepších přenosných plynových grilů
Tento test se zabývá nejlepšími produkty TOP 10 zahradních grilů v cenovém rozpětí od 1 200 do 10 000 Kč. Mají různou intenzitu ohřevu a kapacitu, přičemž ohřev je vyjádřen v BTU a kapacita ukazuje, kolik potravin budete moci připravovat najednou. Máte široký výběr designových řešení, od modelů v klasickém stylu až po moderní a barevná provedení. Úroveň pohodlí, kterou tyto grily nabízejí, se také liší. Některé modely jsou k dispozici se sklápěcími nohami nebo stojanem na kolech. Funkce navíc jsou také zajímavé, ale mohou výrazně ovlivnit cenu produktu.
Tipy, jak učinit grilování bezpečným a zdravým
Rozložení tepla je jednou z nejdůležitějších součástí celého procesu grilování. V ideálním případě se doporučuje střední úroveň. Ale existuje pár fíglů, díky kterým můžete při grilování dosáhnout mnohem lepších výsledků. Nejprve je třeba gril po dobu několika minut předehřát. Tak vypadá správný začátek grilování a docílíte tím hlavně toho, že se vám jídlo nebude přichytávat na rošty nebo grilovací desku.
Vysoké teploty lze použít pouze k opečení masa po dobu nejvýše 15 minut, ne déle. Střední teplo by se mělo používat po většinu doby grilování. Během procesu se také pokuste víko nezvedat, i když to je mnohdy velmi lákavé!
Níže naleznete tipy, jak učinit grilování bezpečným a zdravým. Za tímto účelem byste měli provést následující kroky:
- Nepoužívejte červené maso, ale místo toho se rozhodněte pro ryby, kuře nebo zeleninu.
Jídlo by mělo být marinováno nejméně hodinu a půl a také je rozumné ho skladovat v lednici. - Vyberte část povrchu, která je nejméně zahřátá.
- Umístěte potraviny do alobalu.
- Digitální teploměr vám pomůže kontrolovat úroveň teploty.
Bezpečnostní opatření
Přes všechna opatření může plynový gril stále představovat nebezpečí, ale jde spíše o varování. Abyste se vyhnuli jakémukoli riziku, měli byste přijmout následující preventivní opatření.
- Pokud používáte gril v interiéru nebo v uzavřených prostorách, umístěte ho na místo, kde volně proudí vzduch. Nejlépe je umístit gril v blízkosti oken.
- Umístěte zařízení daleko od hořlavých materiálů a suchých listů a větví.
- Nepoužívejte gril při nepříznivých povětrnostních podmínkách.
- Mějte po ruce hasicí přístroj.
- Nenechávejte v blízkosti děti bez dozoru.
- Při zapalování zařízení udržujte víko otevřené. Jinak se plyn uvnitř nahromadí, což může vést k výbuchu.