Jak vyčistit a udržovat rychlovarnou konvici

Co může být během chladných zim lepšího než si schoulený u krbu vychutnat šálek teplého čaje? Vzpomínáte ještě na studentské časy, kdy se vám nechtělo jít do jídelny a stačila vám jen miska kuřecích nudlí se zázvorem a česnekem?
Vaření vody v rychlovarné konvici je pro pohodlí nezbytné! I když můžete postavit hrnec na sporák (nebo plotýnku), přidat vodu a zapnout plyn, zapojit elektrickou konvici a stisknout vypínač je rychlejší a energeticky úspornější.
Kdy jste ale naposledy odvápnili vaši rychlovarnou konvici? Pokud si nevzpomínáte, nejste sami! Průzkum společnosti Wren Kitchens zjistil, že 11 % Britů tuto povinnost nikdy nesplnilo. Konvici byste však měli odvápňovat každé čtyři až osm týdnů, aby vám déle vydržela a vy jste se vyhnuli požití pevných minerálů.
Proč je voda v konvice šupinatá?
Po mnoha použitích je rychlovarná konvice plná bílých šupinek podobných soli a vaření vody trvá déle než obvykle. Voda obsahuje minerály a při jejím vaření se některé z nich uvolňují a padají na dno konvice. To je obzvláště problematické, pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou – to znamená, že je ve vaší vodě hodně minerálů. Časem tyto usazeniny zanesou topné těleso a způsobí, že vaše konvice bude mimořádně neúčinná.
Kovové konvice se pokrývají zevnitř a na základové desce vodním kamenem, který, pokud se uvolní, zanechává ve vodě nevábné křídové kousky. Plastové konvice jsou vyrobeny z polypropylenu, který vodní kámen nepřitahuje, ale kovová základní deska ano. Konvice se zabudovanými filtry zabraňují vlévání kousků vodního kamene do nápoje, ale nezabraňují usazování vodního kamene. V tomto článku se dozvíte, jak rychle a efektivně rychlovarnou konvici vyčistit a jak jejímu zanášení vodním kamenem zabránit.
Co použít k čistění rychlovarné konvice?
K čištění konvice používejte destilovaný ocet. Kyselá sloučenina, buď ve formě octa, nebo prášku, jako je kyselina citronová, je ideálním nástrojem, jak se zbavit těchto nepříjemných usazenin. Pokud máte po ruce destilovaný bílý ocet, přidejte do konvice stejný díl vody a octa, dokud nebude zhruba do poloviny plná. Přiveďte ji k varu; směs převařené octové vody nechte v konvici 15 až 20 minut odstát. Směs vylijte a konvici vypláchněte. Pokud jsou uvnitř konvice stále usazeniny nebo nečistoty, odstraňte hrubší stranou houbičky vše, co na ní ulpívá.
Mohu k čištění konvice použít kyselinu citronovou?
Kyselina citronová, přirozeně se vyskytující prvek v citrusových plodech, se komerčně vyrábí od počátku 20. století. Dobře rozkládá nečistoty a špínu, je také vhodná k odstranění plísní, hniloby a bakterií. Chcete-li jej použít k čištění konvice, začněte tím, že nádržku naplníte do poloviny vodou a přivedete ji k varu. Jakmile voda začne vřít, přidejte 1 až 2 lžíce kyseliny citronové a nechte směs 15 až 20 minut odstát. Vylijte vodu a podle potřeby ji vydrhněte houbičkou; opláchněte.
Jak vyčistit vnější část konvice?
Když je konvice vychladlá, očistěte ji zvenku horkou mýdlovou vodou (neponořujte ji celou do dřezu) a poté ji otřete utěrkou z mikrovlákna. Pokud jí chcete dodat větší lesk, nalijte do lahve roztok z poloviny vody a poloviny bílého octa a nastříkejte jej na čistou jemnou utěrku z mikrovlákna nebo měkký hadřík. Vyleštěte do lesku. Stejným způsobem ošetřete i základnu konvice, ale udržujte ji čistou a suchou, aby nedošlo k jejímu poškození nebo usazování vodního kamene.
Jak zabránit usazování vodního kamene v konvici?
Abyste předešli budoucímu usazování vodního kamene, používejte ochranu konvice, například drátěnou kuličku z nerezové oceli, která přitahuje usazeniny ze dna a stěn. Každý měsíc konvici propláchněte a kuličku vymačkejte, abyste se zbavili vodního kamene.
Zdroj:
https://www.countryliving.com/food-drinks/a31017586/how-to-clean-electric-kettle/